Wednesday, August 26, 2009

Isu Kartika Sari Dewi Sukharno: Refleksi Kritis

KARTIKA SARI DEWI SUKHARNO: CORETAN RASA LEBAI

Oleh: Ustaz Muhammad Yusri bin Yusof @ Salleh
Sarjana Muda Syariah (Fiqh dan Usul) U.M
Sarjana Pengajian Islam (Syariah /Muamalat) U.K.M
Diploma Pendidikan (Pend Islam, al-Quran & B.Arab) IPGM IK
Sijil Falak Syar’ie K.U.I.S
Email: ustazyusri@yahoo.com
Blog: http://lebaiyusri.blogspot.com/

Salam teman bloggers yang sering mengunjungi teratak ilmu di persada maya ini. Syukur kepada Allah tuhan yang Maha Esa atas kurniaannya dapat juga lebai memberi reaksi kepada isu ini. Ini hanyalah sekelumit rasa lebai terhadap isu Kartika yang saban hari terpampang di dada-dada akhbar perdana. Sisipan ini bukanlah berbentuk ilmiah, kerana keadaan lebai yang agak kelam kabut berkaitan pertukaran jawatan ke salah sebuah IPTA di Perak. Jadi, lnsya Allah bila lebai dah berada di sana nanti lebai akan tampilkan satu artikel yang berbentuk ilmiah yang merungkai persoalan-persoalan berbangkit berkaitan isu ini daripada sudut undang-undang Islam dan skop undang-undang Syariah di Malaysia.

Pertamanya, apabila lebai menatap akhbar digital pada 19 hb Ogos 2009, lebai tiba-tiba terbaca satu berita berkaitan hukuman sebat pertama di Malaysia bagi kesalahan Syariah. Hati lebai terus menyatakan rasa syukur kerana Mahkamah Syariah di Malaysia sudah mula menetapkan sesuatu hukuman dalam bentuk maksima. Ini menunjukkan Hakim Syari’e di Malaysia sudah mula menggunakan peruntukan hukuman dalam ruang lingkup yang dibenarkan. Sebelum ini banyak rungutan yang diterima menyatakan bahawa Hakim Syar’ie di Malaysia gagal menggunakan peruntukan atau denda yang sedia ada, jika disabitkan dengan kesalahan pesalah hanyalah didenda dengan denda yang sedikit. Ini menimbulkan kegusaran dalam masyarakat, bagaimana nak melaksanakan hukum hudud yang hukumannya lebih berat daripada hukuman sedia ada sedangkan hukuman yang sedia ada pun tidak digunakan secara maksima. Justeru, tahniah kepada Yang Amat Arif Datuk Abdul Rahman Yunus atas keberaniannya memutuskan hukuman secara maksimum. Ini adalah satu permulaan baik bagi Mahkamah Syariah di Malaysia.

Keduanya, secara peribadinya lebai sangat kagum dengan ketabahan Kartika yang dengan tenangnya menerima hukuman tersebut dan enggan membuat rayuan seperti yang disarankan oleh sesetengah pihak termasuklah ahli politik dan pertubuhan yang menggelarkan dirinya sebagai pembela Islam. Namun begitu, sebagai seorang yang mempunyai latarbelakang undang-undang Syariah, Kartika mempunyai hak untuk melakukan rayuan. Itu semua adalah HAK dan PILIHAN Kartika, bukan tanggungjawab persatuan yang menggelarkan dirinya sebagai pembela Islam. Justeru, lebai berpandangan persatuan ini hanya perlu menasihati Kartika dalam soal ini, dan bukanlah menghantar memorandum khas kepada Perdana Menteri yang kononnya membela hak Kartika.

Ketiga, lebai ingin menyatakan bahawa jangan ada golongan yang tidak tahu latarbelakang syariah memberikan pandangan terhadap isu ini bagi mengelakkan kekeliruan dan kecelaruan dalam masyarakat. Kenyataan-kenyataan seperti ini tidak wajar dikeluarkan oleh seorang Islam. Ini adalah kenyataan yang lebai petik daripada bernama.com:

Petikan Pertama

“Kartika yang dijatuhkan hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan selepas mengaku bersalah di Mahkamah Syariah Kuantan pada 18 Julai lepas kerana meminum arak di sebuah hotel di Cherating, Pahang pada 11 Julai tahun lepas.

Meskipun hukuman itu dianggap keterlaluan dan zalim oleh banyak pihak, Kartika menerima hukuman itu dan membayar denda serta memohon hukuman sebat itu dilaksanakan segera.

beliau berkata Kartika mungkin menghadapi trauma akibat dijatuhkan hukuman tersebut dan tidak mendapat nasihat bahawa beliau boleh mengambil jalan lain bagi mengelakkan hukuman itu.

Merujuk kepada perkembangan terkini kes itu, beliau berkata keputusan penangguhan hukuman oleh Mahkamah Syariah Pahang semalam merupakan satu langkah positif dan menunjukkan keprihatinan pihak terbabit.

"Kita tidak mahu sistem syariah di negara ini dikatakan zalim hanya kerana satu kes ini dan seterusnya mencemarkan imej negara di mata dunia," katanya.

beliau tidak bersetuju dengan tanggapan sesetengah pihak yang meminta supaya hukuman tersebut diteruskan untuk melihat bagaimana sebenarnya hukuman rotan terhadap wanita dijalankan dalam hukum Syariah.

"Ini bukan isu bagaimana sebatan itu dijalankan, tetapi isu keadilan. Adakah hukuman itu dijatuhkan sebegitu rupa kerana Kartika seorang wanita," katanya lagi.

Beliau berkata pihaknya tidak mempertikaikan kuasa hakim Mahkamah Syariah yang menjatuhkan hukuman itu tetapi terkilan kerana hakim telah menjatuhkan hukuman paling berat.

"Dalam Islam apabila menjatuhkan hukuman mesti bijaksana, adil, dan ada belas kasihan. Walaupun sebagai pengajaran kepada pesalah kita tak boleh aibkan seseorang, apatah lagi dia seorang wanita," katanya.”

Petikan Kedua
“Kartika dilayan seperti haiwan sarkas yang dimasukkan ke dalam sangkar, dilepaskan dan ditangkap semula sesuka hati.
Beliau turut persoalkan kenapa wanita itu dikenakan hukuman maksimum sedangkan ini adalah kesalahan pertama wanita itu dan telah pun mengaku bersalah. Beliau yang juga aktif dalam Inisiatif Pencalonan Wanita (WCI), badan NGO liberal ini turut dengan nada sinis menyatakan bahawa jika lebih berat sesuatu hukuman itu, maka semakin Islamlah seseorang itu.”

Keempat, lebai kagum dengan beberapa individu termasuklah Tengku Mahkota Pahang yang menasihati agar masyarakat membiarkan Mahkamah yang memutuskan hukuman tersebut. Terima kasih Tuanku atas nasihat yang diberikan.

Di sini dilampirkan berita berkaitan Titah Tengku Mahkota Pahang.

“Biar Mahkamah Selesaikan Isu Kartika, Titah Tengku Abdullah

MUADZAM SHAH, 25 Ogos (Bernama) -- Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah meminta semua pihak agar bersabar dan menyerahkan kepada mahkamah untuk menyelesaikan isu hukuman sebat ke atas model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarnor.

Baginda yang juga Yang di-Pertua Majlis Agama Islam dan Adat Resam Pahang bertitah, keputusan menangguhkan hukuman tersebut perlu dihormati bagi membolehkan pihak mahkamah mencari penyelesaian sebaik mungkin dalam masa terdekat.

"Dengan berkat bulan Ramadan ini mungkin ia dapat diselesaikan," titah baginda selepas berbuka puasa bersama-sama penduduk dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Ibam di sini, Selasa.

Baginda bertitah demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan beberapa pihak termasuk pemimpin kerajaan berhubung penangguhan hukuman sebat tersebut.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan Datuk Abdul Rahman Yunus mengarahkan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) supaya menangguhkan hukuman sebat ke atas Kartika sempena menghormati kemuliaan Ramadan.”

Kelima, Lebai juga tertarik dengan kenyataan Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein yang menyatakan bahawa hukuman sebat terhadap kartika ditangguhkan disebabkan Negara tidak mempunyai tukang sebat syariah. Ini adalah suatu perkembangan yang baik. Setidak-tidaknya Negara kita kearah perlaksanaan undang-undang Syariah dan marilah kita mohon kepada Allah semoga perlaksanaan hukuman sebat syariah pertama kali di Malaysia ini akan membuka ruang kepada perlaksanaan lebih menyeluruh undang-undang Islam di Malaysia. Rakan-rakanku, sesuatu yang sukar tidak akan terurai jika tiada yang memulakan langkah pertama. Semoga semua ini menjadi langkah pertama dalam melaksanakan undang-undang syariah di Malaysia. Malaysia berjaya menjadi Negara hub kepada perbankan Islam, semoga Malaysia juga menjadi hub bagi undang-undang jenayah syariah…ameen

2 comments:

UNIT HAL EHWAL MURID said...

aslkm tn psyarah..
:)

(biar ana org yg ptama panggil anta dgn gelaran itu!)

sgla yg anta coretkn itu, ana stuju 100 %.
betul.

bg yg tidak arif, atau kurang arif, ada baiknya senyap, atau simpan pandangn krna dikhuatiri boleh mrosak akidah apbla mplekehkn undang2 syariah..

apbla sstu hukuman hudud & seumpamany ingin dlaksanakn di ngara kita, psti sj ada yg hentam, kutuk dsb..

itu, lumrah.

ada yg sokong.
tk kurang yg bangkang.

apapun, ana harap slepas ini- 'jerung2 besor' & artis/selebriti turut dhukum spt yg cik puan tu trima..

syabas tn psyarah.
dlm sibuk & kalut, anta mampu mnulis..
:D

*tp ana tetap tggu 'kisah memori manis & tangis kak z' tu..
:)

Muhammad Yusri said...

wslm tn GPK...
hmmm..bukannya apa..rasa terpanggil utk berikan komen..geram juga rasa hati bila islam dimainkan sebegitu rupa...

bila bercakap soal hudud ada saja yang menentang tanpa perincikan dahulu apakah kandungan hudud tu..

semoga undang-undang Islam nendapat kedudukan yang sewajarnya di Malaysia...ameen

Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template